بسم الله الرحمن الرحيم

Besm ELLAH Erahman Eraheem

 

أبواب المسجد الأقصى المبارك المفتوحة

The Open Gates OF El-Masjed Elaqsa

Mübarek Mescid-i Aksa'nın kapıları açıldı

 

باب السلسلة / بابي السلسلة والسكينة / النبي داود

Gate of the Chain / Tranquility gate / prophet David’s Gate

Silsile Kapısı

هو إحدى أبواب المسجد الأقصى المفتوحة ويسمى أيضا باب النبي داود،] ويقع في الواجهة الغربية من ساحة المسجد الأقصى ضمن الرواق الغربي، ويعد من الأبواب الرئيسية المؤدية إلى المسجد الأقصى، وهناك من يعتبرهما بابين منفصلين وليس باباً واحداً بمدخلين.] أما الباب الأول والمسمى بباب السلسلة، فهو مفتوح ويؤمه الزائرون للمسجد الأقصى، وقد سمي بهذا الاسم للاعتقاد بوجود سلسلة كانت معلقة فيه أو ربما لوجود علاقة ما تربطه بقبة السلسلة، أما الآخر فهو باب السكينة، وهو يقع شمال باب السلسلة، وهو ملاصق له، والباب لا يفتح إلا في حالات الطوارئ والضرورة القصوى، وقد جدد هذان البابان في الفترة الأيوبية سنة 1203م، في عهد السلطان الملك العادل سيف الدين أبو بكر، وهناك من يرى أنه في عهد الملك المعظم عيسى، ويتكون المدخل من بابين متسعين بارتفاع 4,5 متر وعرض 2 متر والفتحة مستطيلة بقوس موتور عليه باب خشبي من دفتين، في إحداهما خوخة صغيرة لتنظيم المرور إلى المسجد الأقصى.

باب مزدوج يميناً السكينة ويساراً السلسلة، وسمي بباب السلسلة بسبب سلسلة كانت معلقة في مدخله، والسلسلة كانت ترمز إلى العدل، وأما السكينة كان يعرف بباب السلام، وهو بناء قديم تم تجديده في الفترة الأيوبية بين عامي595-600 هـ /1198-1200م في عهد الملك المعظم عيسى الايوبي، ومن ثم رمم في عهد المماليك، وكان يعرف قديما بباب داود عليه السلام؛ لان يُخرج منهما إلى الشارع المعروف بخط سيدنا داود عليه السلام.

It is one of the open gates of Al-Aqsa Masjed, and it is called the Gate of the Prophet David. It is located on the western facade of Al-Aqsa Masjed courtyard  within the western Aisle, and is one of the main gates leading to Al-Aqsa Masjed. Some argue that the Gate of the Chain and the Tranquility gate are two separate gates and not one single gate with two entrances. The Gate of the Chain is open and used by visitors on daily basis. It was dubbed by this name owing to the belief that there was a chain that was hanging on it, or perhaps because of a relationship linking it to the Dome of the Chain. On the other hand, the Tranquility gate, which is located to the north on the gate of the chain, is closed except in cases of emergency. These two gates were renovated during the Ayyubid period in the year 1203 AD, during the reign of the just king Abu Bakr Saif al-Dinand there are those who believe that it was during the reign of the great King Issa. The entrance consists of doublewide gates, 4.5 meters high and 2 meters wide. The opening is rectangular with a taut arc. It has a wooden gate with two shutters, in one of which is a small wicket to regulate traffic to Al-Aqsa Masjed.

In fact, it is a double gate; on the right called the tranquility and on the left called the chain. The chain symbolized justice. As for the tranquility gate, it was known as Bab al-Salam, and it is an old building that was renovated during the Ayyubid period, between the years 595-600 AH / 1198-1200 AD during the reign of the great king the Issa the Ayyubid.  Later it was restored during the Mamluk era, and it was known in the past as the Gate of David, peace be upon him; because the gates used to overlook a street known as the street of prophet David, peace be upon him.

 

Silsile Kapısı, Mescid-i Aksâ'nın açık kapılarından biridir, aynı zamanda Nebi Davud Kapısı olarak da adlandırılır. Mescid-i Aksâ'nın batı cephesinde, batı revakı içinde yer alır ve Mescid-i Aksâ'ya yönlendiren ana kapılardan biri olarak kabul edilir. Bazıları bunları, tek bir kapı olarak değil, iki ayrı girişle birlikte iki ayrı kapı olarak değerlendirir. İlk kapı olan Silsile Kapısı açıktır ve Mescid-i Aksâ'nın ziyaretçileri tarafından kullanılır. Adını, kapıda bir zincirin asılı olmasından veya Kubbetü's-Silsile ile bir ilişkisi olduğuna inanılmasından dolayı almıştır. Diğer kapı ise Sekîne Kapısı'dır ve Silsile Kapısı'nın kuzeyinde, hemen yanında yer alır. Yalnızca acil durumlarda ve olağanüstü gereksinimlerde açılır. Bu iki kapı, Miladi 1203, Hicri 600 yılında Eyyubîler Dönemi’nde, Sultan Melik Âdil Seyfeddin Ebubekir'in hükümdarlığında yenilenmiştir. Kimileri ise bu yenilenmenin Melikü’l-Muazzam İsa döneminde gerçekleştiğini düşünmektedir. Giriş, 4,5 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğinde iki geniş kapıdan oluşur ve motorlu ahşap bir kapı ile donatılmış dikdörtgen bir açıklığa sahiptir. Bu kapılardan birinde Mescid-i Aksâ'ya geçişi düzenlemek için küçük bir tahtalı kulübe bulunur. Sağda Sekîne Kapısı, solda ise Silsile Kapısı olan bu çift kapı adını, girişinde bir zincirin asılı olmasından dolayı almıştır ve zincir, adaleti simgelemektedir. Eski bir yapı olan Sekîne Kapısı ise “Barış” Kapısı olarak bilinmektedir. Eyyubîler Dönemi’nde, Melikü’l-Muazzam İsa el-Eyyubî'nin hükümdarlığı zamanında Miladi 1198-1200, Hicri 594-596 yıllarında yenilenmiştir ve daha sonra Memlükler Dönemi’nde restore edilmiştir. Eskiden Davud Kapısı olarak biliniyordu çünkü bu kapılardan Hz. Davud Sokağı olarak bilinen bir sokağa çıkılıyordu.

Main Page